lørdag 7. februar 2009

Kongo, mørkets hjerte!


Verdens øyne har den siste tiden vært rettet mot krigen i Midtøsten. Bildene fra Gaza har ført til voldsomme demonstrasjoner over store deler av verden. Veldig mange føler et stort engasjement til denne konflikten, enten man støtter palestinerne, er pro Israel, eller bare er rystet over at mer en 1000 mennesker har mistet livet i meningsløse krigshandlinger.

På samme tid, men 4000km lenger sør på det afrikanske kontinentet, pågår et av verdenshistoriens største folkemord. I Kongo dør ufattelige 500 000 mennesker hvert år som følge av borgerkrigen som nå har vart i over 10 år. Det betyr at mer enn 5 millioner har mistet livet siden konflikten startet! Totalt maktesløse kan FN rapportere om hundretusener av kvinner og unge jenter som voldtas og tortureres som en del av en systematisk massakre.

Opprørslederen Laurent Nkundas marsj mot den viktige byen Goma, likner i klartekst på serbernes ferd mot Srebrenica i Bosnia i 1990 årene, vi snakker om etnisk rensing og folkemord!

Hvordan kan verden tillate dette? Hvorfor er det ingen som demonsterer for Kongo?

Så mange fylles med sinne og frustrasjon over urettferdighetene i Midtøsten, så utrolig få bryr seg om de ufattelige lidelsene i Kongo!
Hvordan kan USA, EU og verdensopinionen tillate den humanitære katastrofen som utspiller seg i Kongo?
Er det fordi krigen i Kongo ikke innvolverer vestens "usual suspect" Islam?
Eller er et liv i mindre verdt i Kongo enn i Midtøsten?

Situasjonen er i hvertfall at mens resten av verden er opptatt med å dempe effekten av finanskrisen, samt å fordele skyld i Midtøsten, så fortsetter grusomhetene hver eneste dag i Kongo, mørkets hjerte!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Dette var meget bra skrevet med et meget godt poeng. Takk for informasjonen! Hilsen fast leser!

Anonym sa...

Bra skrevet, Rune!
Fint at noen tar ansvar for å nyansere verdensbildet noe. Også oppdaterer du meg i tillegg - takk!
Snakkes.

Anonym sa...

Tankevekkende!MEN:Lørdagens VG-magasin hadde en sterk fotomontasje kalt "Oppvekst i Kongos helvete" . Siste nummer av Amnestymagasinet tar opp Kongo og at ingen handler!Siterer:"Det pågår en menneskerettslig og humanitær tragedie i Nord-Kivu, mens FNs sikkerhetsråd, EU og Den afrikanske union ikke gjør noen ting, sier Andrew Philip, Amnesty Internationals etterforsker på Den demokratiske republikken Kongo. FNs fredsbevarende styrker, MONUC, har ikke fått de forsterkningene eller det utstyret de trenger for å beskytte sivile.
Situasjonen i flyktningeleirene er forferdelige. Noen leire er dessuten bare noen hundre meter unna krigssonen.
Amnesty krever at det internasjonale samfunnet:

• ikke kommer med flere unnskyldninger
• forsterker NOMUC nå
• lager sikre korridorer for humanitær hjelp gjennom Nord-Kivu
• presser de stridende parter til å stanse alle menneskerettighetsovergrep

På hjemmesiden til Amnesty i Norge kan du delta i aksjoner for Kongo: www.amnesty.no/kongo"
Ikke helt taust altså, men....
Hilsen mormor

Anonym sa...

Veldig bra blogg dere..men må jo spørre. Er det du/dere som har tatt dette bildet av det lille barnet som går ved siden av soldaten? Et utrolig sterkt bildet som grep meg helt..

Gøy å lese om hva som skjer der nede og med dere..

Hils alle...klemmer fra nedsnødde fam. walmestad

Martin Fossli sa...

Hei Rune=)

Her har du et veldig godt poeng om en relativt lite omtalt krise i det norske nyhetsbildet. Nå som svineinfluensa har tatt livet av 48 mennesker i den vestlige verden har den tatt over dagsrevyen. Det snakkes lite om hjernehinne-betennelse epidemier i Afrikanske land. Ant døde der kan på ingen måte sammenlignes med denne influensavarianten. Føler at dette blir samme gata som Gaza-Kongo

Har du noen linker til seriøse artikler om situasjonen i Kongo?