lørdag 30. august 2008

Afrika

Så er vi her endelig, i Afrika, alle kontinenters mor! Denne enorme, kontrastfyllte og myteomspunnede verdensdelen som har tiltrukket seg hvite eventyrere til alle tider!!

Vårt første møte med Mali var hovedstaden, Bamako. På folkemunne blir den omtalt som verdens største landsby, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Nesten ingen høyhus, men desto flere geiter og kyr preger gatebildet sammen med de over en million menneskene som bor der.

Vi ble tre dager i Bamako for å få langtidsvisum. Tiden ble i hovedsak brukt i svømmebasseng og til å skaffe varer som de ikke har lengre nord i landet, hvor vi skal bo.

Vi ble forøvrig tatt utrolig godt vare på i Bamako. Med egen sjåfør og Åshild som fulgte oss rundt, gikk det veldig fint.

Ferden nordover til Douentza tok tre dager. Det er regntid i Vest-Afrika nå, så landskapet er utrolig grønt og vakkert. Langs veien stod blide barn vinket til oss.

Det var veldig spennende å ankomme huset vårt på torsdag formiddag, etter å ha sett hvordan levestandarden er her i Mali var vi veldig skeptiske, men vi ble positivt overrasket over huset. Vi har en utrolig hyggelig vaktmann som bare snakker fulani, og en hushjelp som rydder og lager mat, ganske sprøtt egentlig, men vi venner oss nok til det, blir kanskje værre når vi kommer hjem!!!

Vi synes selv at vi har reist og sett mye tidligere, men allikevel har det vært temmelig sjokkerende å se hvordan de fleste lever her i Mali. Bare et fåtall har elektrisitet, og nesten ingen har innlagt vann, det føles som å ha reist 100 år tilbake i en tidsmakin. Når vi i skumringen i går satt på taket vårt og så ned til naboene, var de samlet hele storfamiliene sammen med dyra sine og gjorde klart for å spise. Må nesten klype seg litt i armen for å skjønne at det er virkelig!



Vi har blitt møtt på en veldig flott måte av de andre norske her. Det virker å være et godt sosialt miljø og de hjelper oss med alle de små og store tingene som vi trenger for å klare å fungere i dette samfunnet her, som er så utrolig annerledes fra "vår verden".



Har veldig begrenset nett foreløpig men skal skrive mer senere. Men viktigst av alt, vi er friske og ved godt mot!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Heisann. Så artig å høre hvordan dere har det. det må være et sterkt møte med en så totalt annerledes kultur og ikke minst fattigdommen- i hvertfall materielt sett.Vi er spent på følge dere videre fremover og tenker på dere og snakker masse om dere her hjemme. Ha det fint så lenge. Hilsen Kjersti, PÅl og gutta

Anonym sa...

Så flott med bilder! Ser ut som gutta har det fint. Ønsker meg bilder av huset! Klem fra mormor.

Anonym sa...

Hei.. Godt å se bilder fra deres "verden". Ser spennende ut men skjønner det er en stor overgang fra det dere er vant til og helt ytterst på den andre siden. Vil vel tro dere får litt tanker og perspektiv på hva er "det gode liv". Her hjemme tenker vi vinterved osv--har fått veden i hus på hytta.Ei fin helg med godt vær. Må dere ha lykke til med alt det nye..Jeg kommer nok på besøk om ei stund--savner dere og har også lyst til å se Afrika.
Fra Ekeberg