tirsdag 9. desember 2008

Sannheten om Afrika



Hva er sannheten om Afrika? Det er som å spørre etter sannheten om Europa. Mener vi Balkan eller Skandinavia? Tsjekkia eller Irland? I Afrika bor det 850 millioner mennesker fordelt på 54 land, strukket over 7 tidssoner. Dette er mangfoldets kontinent, fra den 1435m dype Tanganikyasjøen til det snødekte Killimanjaro 5895moh. Fra de endeløse åpne savannene i Øst Afrika på Serengeti og Masai maras sletter, til de dampende regnskogene i Kongo og Vest Afrika. Fra Atlas fjellene i Nord Afrika hvor Saharas enorme sanddyner strekker seg sørover gjennom 11 land og 9 millioner km2. Til korallrevene og det krystallklare vannet i Det Indiske hav som omgir Mombasa og Zanzibars strender. Fra Cape Towns pulserende og moderne storbyliv, til de enkle Tuareg leirene i ørkenen ved Timbuktu.

Afrika er mangfoldets og kontrastenes kontinent. I Kongo raser det en grusom borgerkrig, i Sør-Afrika planlegges fotball VM. I Botswana hersker velstand, mens vest i Etiopia står nå 7 millioner mennseker i fare for å sulte i hjel!

Vidunderlige Afrika! Der hvor himmelen gløder og vinden er en mild venn. Dette lidelsens og krigenes kontinent, hvor kvinner kan bære 25l vann på hodet uten å søle og hvor sjåfører får bilvrak til å gå. Her finnes folk som sier "no problem", "basi fuu waala", "hakkuna matata", når alt har misslyktes. Dette er den verden hvor menneskene ser deg rett i øynene og vil vite hvem du er. Hvor alle vil være venner og kaller hverandre brødre og søstre. Et dampende kontinent med rød jord og sterke mennesker.

Men Afrika er også 4 millioner barn som dør hvert år av sykdommer de med 20 kr kunne vært reddet fra. En kvart million kvinner dør i barselseng fordi de mangler en sykepleier. Sykepleierne er på jobb i Europa. I Manchester jobber det flere malawiske leger enn det er leger i Malawi. Halve Afrikas befolkning lever på en dollar dagen, kuene i EU subsidieres med to!

U-hjelp og bistand har hverken avskaffet fattigdom, sult eller analfabetisme. Mange land har gjort seg avhengig av støtte utenfra og korrupsjonen er kvelende, men ut av bistandsstatistikken vandrer det samtidig livsfriske barn som kan lese og skrive. Kvinner som har skaffet seg et levebrød gjennom mikrokreditt, tusentalls landsbyer har fått rent vann. Verden er sannelig ikke svart-hvit!

Det er vanskelig å forholde seg likegyldig til Afrika, til kontrastene, til naturen, til menneskene og dyrene. Det sies at når man først har fått Afrika under huden, så vender man alltid tilbake. Kanskje er det den blomstrende livsgleden og den ukuelige optimismen som har en slik magisk tiltrekningskraft!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastisk bra innlegg, Rune!! Du skriver utrolig bra!!!

Fam.Håndstad sa...

Tusen takk! Intet mer å si om dette....

Fam.Håndstad sa...

Tusen takk! Intet mer å si om dette....