fredag 5. desember 2008

Malaria


Så har vi kommet oss gjennom vår første ordentlige sykdomsperiode i Mali. Både Magnus og Johannes hadde malaria i forrige uke! Malaria er jo en alvorlig sykdom, men hvis man er tidlig ute med behandling, så går det som regel bra. I tillegg tar vi selvsagt malariaprofylakse, som også er med på å bremse sykdomsforløpet når man først er smittet.
Malaria kan være vanskelig å oppdage fordi den kan starte med så mange forskjellige symptomer, men når feberen kom var vi raske med å ta en blodprøve for å sjekke. De er flinke til å diagnostisere malaria og tyfoid her, men utover det må man behandle seg selv. Sykehusene her er ikke et sted man ønsker å oppholde seg, så skulle det bli kritisk må en evakueres til hovedstaden eller eventuelt Norge.
Guttenes malaria forløp heldigvis helt udramatisk. Magnus lurte på om han kom til å dø når han fikk vite at han hadde malaria, men ganske raskt syntes han det var litt "kult" å ha malaria, ikke så mange fra Tønsberg som har det!!
Heldigvis tok det bare tre dager før Magnus var på beina igjen. Johannes ble dårlig bare et par dager etter Magnus. Inkubinasjonstiden på malaria er 2-3 uker, og siden de sover i samme myggtelt har de nok blitt smittet samtidig. Johannes kom seg også greit gjennom sin første runde med malaria, så etter en snau uke kunne vi puste lettet ut da begge var friske.

Sykdom var nok det vi gruet oss mest til før vi reiste ut til Mali. Vi ønsker selvsagt ikke å utsette barna våre for noen fare, men vi vet jo at endel sykdommer her er alvorlige. Når det gjelder malaria og tyfoid, så er det dessverre ofte ikke et spørsmål om du får det, men når du får det! Så det gjelder å ta sykdomstegn på alvor og starte behandling så tidlig som mulig. I mangel av et helsevesen å stole på, kjennes det relativt trygt med den kompetansen som er i det norske miljøet her. Mange har vært her lenge, og kan gi gode råd og veiledning til oss nye som er vant til å forholde oss til en og annen forkjølelse...

Ingen kommentarer: