torsdag 12. mars 2009

Hva er fattigdom?



Vi har nå snart bodd 8 mnd i Afrika, på mange måter virker det som vi har vært her mye lenger.Læringskurven har vært bratt både når det gjelder språk og kultur. Den første perioden her nede var vi nærmest lamslåtte i forhold til kontrastene til vår egen "verden". Vi var jo mentalt forberedt på de enorme forskjellene i levemåter og levekår, men å vite at vi skulle bo her og være en del av dette samfunnet føltes veldig sterkt på kroppen.
Noe av det mest utfordrende i møte med et u-land som Mali, er naturligvis fattigdommen. Til å begynne med virker den altoverskyggende, og det er vanskelig å fokusere på noe annet. Etterhvert oppdager man at vi har en rekke stereotypier og holdninger til fattigdom, som er forankret i vår erfaringsbakgrunn. Gradvis endres brillene man observerer livet rundt seg med, og etter en stund fortoner ikke virkeligheten seg fullt så svart-hvit lenger.
For hva er egentlig fattigdom?
I Norge regnes man som fattig hvis man ikke har råd til å reise på ferie, eller la barna delta på fritidsaktiviteter. Jeg mener på ingen måte å bagatellisere, bare forsøker å illustrere spennvidden i begrepet fattigdom. I Mali er det et fåtall som har mulighet til å skaffe seg tv, moped eller bil, og de fleste bor uten innlagt vann eller strøm i husene sine. Men her i Mali vil jeg ikke betrakte det som fattigdom!
Fattigdom er når barna legger seg sultne kveld etter kveld.Fattigdom er når mer enn halvparten av barna i mange landsbyer dør fordi de ikke har rent drikkevann. Fattigdom er at tusenvis av barn ikke får mulighet til skolegang, og dermed blir fratatt muligheten til et annet liv.
Det finnes altså store nyanser når det gjelder fattigdom og levekår i et land som Mali. Det å ha lite er ikke alltid synonymt med nød og elendighet. Om vi våger å måle livskvalitet i antall smil, så tror jeg malierne kommer bedre ut enn de fleste. Hjemme er vi i overkant opptatt av det lille vi ikke har, her i Mali er de veldig glade for det lille de har. Kan det være sånn at takknemlighet er omvendt proposjonalt med velstand..?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!

Jeg har blitt tipset om denne bloggen.
Du skriver meget bra, underholdende og reflektert.
Ta kontakt hvis du ønsker å skrive for oss når du kommer hjem!

Mvh
Ola Henmo
Aftenposten

Anonym sa...

Hei
En liten hilsen fra oss i Tønsberg, gleder oss stort til dere besøker heimlandet igjen, Sondre ser på bildet av Magnus hver kveld og lurer på om det blir vanskelig å snakke sammen etter et år i hver sin verden...Tror ikke det, sier jeg, en halvtime nede på løkka så er nok det ordna...
Det er fint å følge med på bloggen deres, skjønner at dere har fått fortellinger og bilder som ligger langt unna vår virkelighet på Eik, ser frem til å dele opplevelsene med dere og kanskje utvide noen perspektiver både når det gjelder fattigdom og behov for ting og tang...Når det gjelder ting og tank driver jo vi med babyeffekter for tiden, hadde glemt hvor mye stæsj man har når man skal ha barn... Kanskje vi skulle kjøre litt mer Afrikansk stil denne gangen? Skal hilse fra Mattias, Kine, Sondre og Johanne. Klem fra Fride

Anonym sa...

Hei til dere. Nå er det bare 60 dager til vi møtes på Torp--gleder meg veldig til å se dere igjen. Vet dere har det varmt i Mali nå. Noen varmegrader her bare. På hytta er det masse snø med sol og flotte forhold i bakkene.
PS Ei lita pakke med aviser m norske fotballkamper, sjokolade, krokodiller, sure føtter og litt norsk pålegg er på vei.
Stor klem fra bestemor

Anita Steigre sa...

Hør, hør :-) Og det dere har opplevd nå i praksis, er jo så viktig: man blir ikke nødvendigvis så veldig fornøyd av å ha masse penger og bo i et rikt land. Vi har jo hørt rykter om det her nord, men det er ikke så mange som tar det frem før man klager over alt man ikke har råd til... (og så kan man egentlig bare prioritere litt annerledes)..

Sjekk f.eks denne :-)
http://www.abcnyheter.no/node/64597

ola h sa...

Hei, hvem ga seg 13. mars, i dette kommentarfeltet, ut for å være meg? Ola Henmo

Anonym sa...

Hei,

Jeg var på studietur i Mali en måned i januar og når jeg leser denne bloggen blir jeg virkelig tatt tilbake dit. Det er fint skrevet og det virker som om dere har forstått mye om hvordan ting egentlig er. Jeg skrev om dette temaet da jeg kom tilbake til Norge, nemlig hvorfor Mali er fattig og hvordan fattigdom måles. Lykke til i året som kommer og kos dere mens dere er hjemme i Norge.
Mvh
Martine Kittilsen