onsdag 4. mars 2009

Rune har fått parabol...


Behovet for jevnlig tilgang på nyheter og fotballkamper er relativt grunnleggende hos undertegnede. Her i Mali eksisterer ikke papiraviser, og den mildt sagt ustabile internettkapasiteten tilsvarer to ISDN linjer til hele byen. Ikke det at mange her bruker internett, men hastigheten blir allikevel så lav at du rekker å spise middag mens du venter på at en ny side skal komme opp.
Jeg har derfor gått til det drastiske skritt, å gå til innkjøp av det som trolig er Vest Afrikas største parabolantenne! For en åpenbaring det er igjen å kunne se Champions League, og å kunne følge nyhetssendinger på CNN og France 24.
Det er naturligvis ikke helt uproblematisk rent etisk å bruke såvidt mye penger på noe så uviktig som tv, når en befinner seg i et av verdens fattigste land. Allikevel tror jeg at på noen områder må en tillate seg å være litt ufornuftig og ikke se alt i et nord-sør perspektiv.Vi skal jo bo her en stund, og parabolen er definitivt et trivselsfremmende tiltak for vår del.

De som har tv her i Mali, har den gjerne stående ute på gårdsplassen(joda, det er masse sand og støv i lufta!)Når kvelden kommer og mørket faller på, strømmer det til med naboer og bekjente, som benker seg rundt tv-aparatet. Så sitter de gjerne en 20-30 stk sammen og følger tv-kvelden fra begynnelse til slutt. Veldig sosialt og hyggelig!Når det gjelder selve programmene som vises på tv, så bærer de nok preg av at det nasjonale tv selskapet i Mali ikke utsettes for nevneverdig konkurranse.Det er nemlig uforholdsmessig mye folkedans og brasilianske såpeserier, heldigvis krydret med en og annen fotballkamp!
Kall oss gjerne kjipe, men vi har ihvertfall valgt å ha tv`n stående inne i stua, til vaktmannsfamilien vår sin store skuffelse. De var nok også en smule skuffet da de så tv`n vår, vi har nemlig med oss en flatskjerm fra Norge. De synes nok vi burde tatt oss råd til å kjøpe en "tjukkere" tv, her i Mali er nemlig størrelse og tyngde ensbetydende med kvalitet. Jo større og tyngre, desto bedre! kineserne produserer faktisk egne radioer for det vest-afrikanske markedet med en såle av sement i bunnen av radioen, uten noe annen funksjon enn å gjøre den tyngre! Går så det griner det her. Også vi da som må nøye oss med en liten stusselig ipod...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gratulerer! Jeg forstår behovet! Klem fra Kirsti.

Lene sa...

det er den tøffeste parabolen jeg har sett! Haha! bygger opp under alle komplekser, den der!