fredag 23. januar 2009

Niger- elvenes elv!


Denne uka har vi vært på to utflukter på Niger. En skoletur hvor vi sammen med en ekspert studerte fuglelivet på elva, og en sosial utflukt for alle ansatte i MELM.

Niger(betyr elvenes elv) er Afrikas tredje lengste elv. Denne imponerende floden har sitt utspring i Lomafjellene i Guinea, renner nordover gjennom Mali, før den ved Timbuktu dreier sørover gjennom landene Niger og Benin før den munner ut i havet ved Guineabukta i Nigeria. På sin 4100 km lange ferd har den et elveløp som spenner fra jungel i Guinea, til sanddyner og ørken i Mali, og de enorme mangrovene ved Port Harcourt i Nigeria.

Niger er definitivt Malis livsåre. Den forsyner befolkningen med fisk, og brukes til transport av mennesker, dyr og varer. I tillegg skaper elvas 120 km brede deltaområde grobunn for jordbruk og risproduksjon i et område som ellers er marginalisert på ressurser.
Elva har et rikt dyreliv. Spesielt i deltaområdet er det utrolig mange fuglearter. Nå på vinteren kan vi bla finne flere norske trekkfugler her. Ellers er elva også hjem for flodhester og krokodiller, samt sjimpanser langs elvebredden.

På samme måte som de store elvene Nilen og Zambezi, var også Niger gjenstand for europeiske eventyreres jakt på det uoppdagede Afrika. Niger ble så absolutt en hard nøtt å knekke. Den skotske oppdageren Mungo Park var den første som klarte å kartlegge det meste av denne mektige floden, desverre kom han seg aldri levende derfra! Først i 1830 klarte en europeer å komme seg levende ut av denne myteomspunnede elva. Under hele den påfølgende kolonitiden ble områdene langs Niger kaldt "den hvite manns grav". Grunnen var at hele 75% av europeerne som kom hit, døde på grunn av de ekstreme sykdommene i området, eller etter konflikter med fiendtlige innfødte!
Forhåpentligvis er prognosene noe bedre for oss som er her nå....


Det mest fascinerende med å være på tur på Niger er å kunne se hverdagslivet i landsbyene langs elva. Her ser dere klær blir vasket mens klesvasken ligger til tørk langs bredden!!


Fiske skjer på enkelt og tradisjonelt vis, men dermed hindrer man også overfiske. Det blir noen hundre kast pr dag. Ikke noe å si på teknikken!



Fiskelandsby inne i Nigerdeltaet. I disse landsbyene er analfabetismen nær 100%, rart å tenke på når man kommer fra et land hvor bare kongen ikke kan lese og Ari Behn ikke kan skrive....




Ingen kommentarer: