torsdag 29. januar 2009

Opprør i nord!

Mali er et av de landene i Afrika som har lavest kriminalitet. Selv etter mørkets frembrudd kan du stort sett bevege deg trygt uten tanke for å bli utsatt for noe verre enn en innpåsliten selger. Folks generelle ærlighet er intet mindre enn imponerende når en tar i betraktning hvor utrolig lite de fleste her har.
Det som ikke er så hyggelig er den spente situasjonen som nå råder i deler av landet. Mali har et tilsynelatende godt fungerende demokrati, men vi befinner oss jo i Afrika, og vet at den politiske stabiliteten kan være skjør.
Det har i lang tid vært en konflikt nord i Mali, hvor en gruppe tuareger har gått til væpnet konflikt for å få kontroll over det de betrakter som eget land. Som så ofte ved konflikter på dette kontinentet, så er det kampen om naturressurser som er stridens kjerne. Det finnes nemlig store urørte oljeforekomster i ørkenen nord i Mali. Dessuten er det mektige aktører med interesser i denne konflikten. Al Qaida støtter opprørerne, USA støtter regjeringen, og som selvutnevnt fredsmekler finner vi ingen ringere enn Libyas diktator Mohammar Gadaffi, som selvsagt også ønsker kontroll over oljen!
I den senere tiden har denne konflikten eskalert, og bare i løpet av noen uker har et hundretalls mennesker blitt drept, hvorav de fleste var opprørere. Nylig ble også fire turister kidnappet i nærheten av Gao, en by 50 mil øst for oss. Vi vet ikke om det er tuareger eller islamister som står bak, men hyggelig er det ikke!
Situasjonen er på ingen måte slik at vi føler vi er i noen slags fare. Det eneste vi merker er de militære kontrollpostene når vi kjører inn og ut av byer, og at pansrede kjøretøy passerer byen vår på vei nordover.
Vår arbeidsgiver har god kontakt med maliske myndigheter, og vi føler oss veldig trygge på at vi får god nok informasjon for å ivareta egen sikkerhet og å til holde oss unna områder som er utrygge.




Ikke alle "tuareger" er like farlige....


3 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er jo heldigvis langt unna. Takk for tips om å lese Reuters på nettet, skjønt jeg måtte fram med ordboka! Har ikke sett noe om opprør i Mali i norske aviser eller hørt noe på TV. Det er kanskje et godt tegn? Hilsen mormor

Åsmunds reise- og fotballblogg - og litt om fotofikling sa...

Hei, Åsmund Johansen i misjonstidende. Jeg planlegger denne som en liten artikkel i MT, er det OK for dere? Hvis ikke si i fra-

Anonym sa...

Puh!!!! Enda godt vi reiser til plass på kloden hvor skjelven kan lures frem litt. Her oppe er det jo helt dødt... Samuel og Selma ble litt lang i maska da jeg leste bloggen, men reisenervene er fortsatt på høygir. Den store pakkedagen idag. Vi sees mandag!!

Hilsen Trond med mangelfullt følge