onsdag 19. november 2008

Monkey for a week...

Det å være totalt forskjellig fra omgivelsene kan tidvis være utfordrende!
En kjent sosialantropolog sa en gang at "it`s okey to be a monkey for a week, but after a while you get really tired of it". Det stemmer bra med hvordan det kan føles for oss her i Mali.
Å bli betraktet som en kuriositet og konstant være utsatt for massiv oppmerksomhet, kan over tid være ganske utmattende.

At Mali er et av verdens fattigste land og at det er rimelig varmt her, det visste vi jo før vi reiste, men jeg har i min "nord-sør" naivitet alltid trodd at likhetene er større enn ulikhetene (inni er vi like osv).
Så opplever vi her at sedvaner, skikker, verdier, normer og tenkemåte, er dramatisk forskjellig fra det vi er vant til. Mye av forskjellene er naturligvis fascinerende, mens enkelte ting man blir stilt overfor, er helt absurde for oss med en vestlig oppdragelse og verdisett! Vi har gjort oss mange tanker på hvordan det må være for afrikanere å skulle tilpasse seg det norske samfunnet, forstår nok noe bedre deres situasjon nå!

Som eksempel på kulturelle forskjeller kan jeg nevne trolldom! I hele Vest Afrika er trolldom, magi og vodoo temmelig utbredt. I alle byer finnes såkaldte "Maraboer", trollmenn, som folk har veldig respekt for. De må gis gaver for at de ikke skal kaste onde spådommer over deg. Det er lett å trekke på smilebåndet, men for folk her er svart magi blodig alvor. Når man til eksempel klipper seg er det veldig viktig å brenne det avklipte håret, så ikke noen med onde hensikter får tak i det. Håret ditt er nemlig en del av deg, og kan gi sterk kraft til personer som ønsker å ramme deg gjennom svart magi.

Til tross for mye oppmerksomhet og store kulturelle forskjeller, er det lett å bli glad i Mali. Menneskene her møter oss med smil, humor og varme. Det er ingen tvil om at mange her daglig står ovenfor utfordringer vi knapt kan forestille oss, desto mer imponerende at de er i stand til å møte omgivelsene med en slik livsglede og vennlighet!





Glade barn i Mali!

Ingen kommentarer: