onsdag 8. oktober 2008

DEN NORSKE SKOLEN I DOUENTZA



Livet ved Den norske skolen i Douentza har etterhvert tatt form. Skolen består av fem glade barn og to fornøyde lærere! Etter mange år i norsk skole, med stadig minkende ressurser, føles det utrolig flott å være to lærere på fem elever. Det skal dog legges til at det er krevende å ha elever fra 1. til 7. trinn i en gruppe, og at ingen av elevene er på samme trinn, vi har også en førskolegutt som er med oss to dager i uka. Men i det store og hele er det en unik situasjon som må nytes. Ikke bare har vi en tett voksendekning, vi har også utrolig flinke og motiverte elever. Når vi har pauser må de tidvis tvinges til å legge bort bøkene, så hverfall vi voksne får slappe av litt!
Det å være så få på en skole, kan selvsagt være begrensende, men det gir også store muligheter for fleksibilitet og kreativitet. Som da vår flinke 1. klassing tok med seg eselet sitt på skolen den dagen han skulle ha med seg noe på E. Eller når "hele skolen" reiser avgårde i minibussen for å besøke en ekte Dogon-landsby.
Vi har vært så heldige å komme til en helt ny skole. Den gamle skolen hadde bare ett rom, og med "hele" fem elever i år, var det behov for større plass. Den nye skolen består av tre små klasserom, kjøkken og bad.
Skolen starter kl. 8 hver morgen med en gymtime. Fysisk aktivitet er jo viktig(jfr.statsbudsjettet), og tidspunktet er selvsagt styrt av varmen. Når vi har ballspill pleier vi å ha med endel afrikanske barn også. Blir morsomere når vi er flere i "gymmen".
Det blir snakket mange språk på vår skole. Tre av barna har norsk far og amerikansk mor, så de snakker engelsk med hverandre. I tillegg behersker de både fransk og fulani. Så når de afrikanske barna er med i gymtimene, eller vi snakker med skolens vaktmann, vaskedama, eller hun som selger bananer, så går det i en blanding av fransk og fulani. Ganske imponerende når barn veksler mellom fire forskjellige språk!
Skoledagen varer til ett eller halv to. Da reiser vi hjem til middagen, som står ferdig servert på bordet!!


Det hender jo at det blir fotball i gymtimen!! Her er Magnus i fint driv med ballen!

På skoletur i en Dogon-landsby.


Det jobbes godt i skolestua. Ikke lett å lure seg unna her...selv om Johannes ser litt sliten ut!




4 kommentarer:

Anonym sa...

Hvor er det bare kult å lese disse sidene til dere. Jeg gleder meg hver gang det kommer inn en ny melding på min feed.

Håper at dere alle har det veldig bra.

Hilsen
Jan
Røråstoppen

Anonym sa...

Å så fint å se-og høre hvordan dere har det på skolen. Det må være fint å slippe "å vente på tur" når en trenger hjelp fra lærerene. Dere er flinke til å sette inn nye sider med fine bilder og fortelle om deres hverdag.
Klem fra bestemor
Ps venter på julegaveliste..

Anonym sa...

Tenk når mormoren kommer! Da kan det bli opptil tre lærere der!Eller må mormoren steppe inn så de slitne lærerne kan få en pause?
Klem fra mormoren som gleder seg til å se skolen.

wenchew sa...

Hallo på den norske skolen i Douenza!
Så spennende å se bildene og lese om alt dere opplever.
Er nok en ganske annerledes skoledag enn på Røråstoppen.
Sikkert både utfordringer og flotte opplevelser.
Lykke til med alle oppgaver!
Beste hilsen
Wenche på Røråstoppen