lørdag 20. september 2008

Elvecruise på Niger!

Alle norske som arbeider for MELM I Mali, har vært samlet i en uke i Sevarè. Her har vi blandt annet vært på elvecruise. Niger er en av Afrikas aller største elver, og nå på slutten av regntiden har den enormt stor vannføring. Ved Mopti/Sevarè møtes elvene Niger og Bani, og sammen skaper de verdens største innlandsdelta. Ganske utrolig at risdyrking og fiske er store næringsveier så langt borte fra havet! I tørketida inntar kvegflokker deltaområdet, og på den måten skapes et vekselbruk mellom ulike næringsveier som gjør dette området helt unikt.
På vår dagstur på Niger, var vi på besøk i en landsby ute i deltaet. Vår hvite hud skaper oppmerksomhet alle steder i Mali. Vi er blitt vant til at barn flokker seg rundt oss, peker og roper tobabo (hviting). Men her ute var det definitivt ikke hverdagskost å se hvite mennesker. Det ble lettere kaotiske tilstander når 20 tobaboer inntok landsbyen for å se den praktfulle moskeen de hadde bygd der ute. Kan ikke annet enn å bli imponert over at det er mulig å bygge et slikt byggverk av leire!
Mens landsbyens barn tok avskjed med oss med sang og klapping, satte vi kursen tilbake til Mopti, Malis største havn. På vei tilbake møtte vi mange tungt lastede båter med varer som skulle til Timbuktu. Det tar ca 3 dager å seile oppover Niger for å nå Timbuktu, men det er en reise vi får gjøre en annen gang...
Vi synes det utrolig hyggelig at så mange legger igjen kommentar/hilsen på bloggen. Vil bare opplyse om at dere ikke trenger å registrere dere, kan bruke anonym og skrive navnet ditt i selve kommentaren!
Benedicte i maliske klær.
Pinnene som stikker ut, og gir det karakteristiske maliske preget, brukes til å klatre på når moskeen får nytt lag med leire/ kumøkk utenpå.

Barna klappet og sang når vi dro.






Turisten med moskeen i bakgrunnen. Alle barna løp etter oss for å se på disse "rare menneskene."





Ingen kommentarer: